SON DAKİKA
Tarih : 2017.12.28 00:21:32

Limak Vakfı Onlara da Sahip Çıktı

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan iki Suriyeli genç kıza,"Türkiye'nin Mühendis Kızları" projesini başlatan Limak Vakfı sahip çıktı.Başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan kız öğrencilere sağlanan projede öğrenci sayısı 102'ye çıkarken ilk kez 2 Suriyeli genç kız da projeye dahil edildi.Eğitim burs verilen ve profesyonel hayata hazırlanan inşaat mühendisiliği öğrencisi Suriyeli genç kızlar derslerindeki üstün başarıları sayesinde projeye seçildi.Lamis Farhat ve Fatima Alzahraa Alhamam adlı Suriyeli öğrenciler, Türkiye'de önemli projelerde görev almak istiyor.
 
Limak Vakfı, kadınların iş hayatında daha etkin olması ve karar verici mekanizmalarda yer alması için "Türkiye'nin Mühendis Kızları Projesi" başlatırken proje kapılarını ilk kez 2 Suriyeli genç kıza da açtı.26 ilden projeye dahil olan kız öğrenci sayısı 102'ye ulaştı.Profesyonel hayata hazırlanan Türk kızların arasına Lamis Farhat ve Fatima Alzahraa Alhamam adlı Suriyeli mühendislik fakültesi öğrencisi de girdi. Suriyeli 2 öğrenci de yüksek not ortalamaları ile projeye seçildi.
 
 
"ÖNEMLİ PROJELER DE GÖREV ALMAK İSTİYORUZ"
 
Lamis ve Fatima,Limak Vakfı Başkanı Ebru Özdemir'le biraraya gelerek kendilerine verilen destek nedeniyle teşekkür etti. İskenderun Teknik Üniversitesi'nde inşaat mühendisliği 3 sınıf öğrencisi olan 23 yaşındaki Lamis Farhat 23 yaşındaki ,"5 yıldır Türkiyedeyim.İdlip'te yaşıyordum.İç savaş nedeniyle ailemle İskenderun'a sığındık.Burada mühendislik okuyorum.Lisans eğitimim bittikten sonra da yüksek lisansı düşünüyorum. Eğitim hayatım bittiğinde de önemli projelerde görev almak istiyorum" dedi. 
 
"ANNEM ŞEHİT OLDU"
 
Gazintap Üniversitesi'nde İnşaat ve Endüstri Mühendisliği bölümünde çift ana dal yapan 21 yaşındaki 3 sınıf öğrencisi Fatima Alzahraa Alhamam,"2014 yılında iç savaş nedeniyle geldim maalesef iç savaşta annem şehit oldu.Halep'te liseyi bitirdim .Akrabalarım orada.Puanlarım yüksek olduğu için başvurdum kabul edildim.Çok mutluyum yüksek lisans ve doktora düşünüyorum.Dönmeyi düşünmüyorum.Gelecekte önemli projelerde yer almak istiyorum" diye konuştu. 
 
"İŞ GÖRÜŞMESİ DE AYARLIYORUZ"
 
Kendisi de bir mühendis olan projenin mimarı Limak Vakfı'nın başkanı Ebru Özdemir, "Bu kadar Türkiye'de Suriyeli mülteci geliyor ve bunlar arasında çok iyi kızlar da var.Onların da Suriyelilere örnek olmaları lazım.Dolayısıyla iki tane çok parlak mühendis kızımızı bulduk.Onları da 100 kızımızın içerisine katarak sayımız 102'ye çıktı.Sayı her yıl artıyor. Hepsinin birer mentoru var.İngilizce de dahil dersler aldırıyoruz.Staj ve iş görüşmesi de ayarlıyoruz.Bu sadece bir burs programı değil. Bursun da ön şartı var.Ayda 4 saat sosyal sorumluluk projesinde çalışacaklar çünkü herkes aldığını başkalarına da öğretecek.Amacımız bizim kızlarımızı şirketlerde gelecekte yönetici olarak görmektir.Tam donanımlı kızlar yetiştiriyoruz.Kızlarımızın özgüveni tam, bağımsız ve hedefi birşey yönetmek olmadan bırakmıyoruz" şeklinde konuştu. 
 
HER BİRİNİN MENTORU VAR
 
Devlet üniversitelerinin elektrik-elektronik, endüstri, inşaat, makine ve çevre mühendisliği bölümlerinde okuyan kız öğrencilere burs desteği sağlanıyor.Burs dışında mentorluk, staj imkânı,İngilizce ve sosyal mühendislik sertifika programına ücretsiz katılım destekleri de veriliyor.Kız öğrenciler mezun olduktan sonra da ihtiyaçlar çerçevesinde Limak ve sektördeki diğer kuruluşlarda istihdam edilebilmeleri için de destek sağlanıyor.

Gökhan Artan-Habertürk

Yazarlar